Till innehåll på sidan

Påverka politiken

Du är en viktig del av vårt demokratiska samhälle och kan göra stor skillnad genom att påverka politiken i de frågor som du tycker är viktiga.

Livet som ung innehåller många utmaningar, men också många möjligheter. Du vill kunna flytta hemifrån till ett ställe där du trivs. Du behöver en bra och relevant utbildning i en bra skola vilken du än har valt. Du behöver ett jobb du tror du kan trivas med eller bra möjligheter att själv starta ett företag. Du behöver kunna leva ett liv som håller dig frisk och vid god hälsa. Du kan också komma att behöva ett skyddsnät om något inte blir som du tänkt. Alla dessa utmaningar och möjligheter skapas eller begränsas genom politiska beslut, du behöver ha en möjlighet att påverka dessa beslut åt det håll du tror på.

Så kan du påverka kommunen

Kommunens politiker fattar dagligen beslut om en mängd frågor som påverkar ditt vardagsliv, till exempel om din skola, hur ditt bostadsområde ska utvecklas eller hur gator, torg och parker ska utformas. Ett sätt att påverka den kommunala verksamheten är att vara med och välja de politiker som styr kommunen.

Det går också att påverka mellan valen.

Eleverna som deltar i Ungdomsparlamentet bestämmer vilka fem frågor de ska arbeta med.

Vill du träffa en ledamot eller ha en inledningstalare från Stockholms kommunfullmäktige eller stadsdelsnämnd på ditt lokala Ungdomsparlament? Kontakta Ungdomsparlamentets samordnare.

Varje år anordnas dessutom ett dialogseminarium mellan representanter från Ungdomsparlamentet och ledamöter från Stockholms kommunfullmäktige och stadsdelsnämnder. Genom dialogseminariet har du chansen att påverka stadens förtroendevalda med de idéer och förslag som du tillsammans med dina kamrater har arbetat med i Ungdomsparlamentet.

Lokala ungdomsråd

Du kan också kontakta det lokala ungdomsrådet i din stadsdel. Ta kontakt med din stadsdelsförvaltning om du är intresserad av att delta.

Dela:
Kategorier: